martes, 28 de febrero de 2012

La Tornaboda


La TORNABODA

Tornaboda és la forma de designar el darrer acte d'un seguit de festes consecutives, especialment en una festa major: Àpat o festa que es feia l'endemà o dies consecutius d'una boda o noses, o festa o sortida al camp que es fa el darrer dia d'una festa major.
Força pobles de Catalunya han considerat el carnestoltes com la festa d'hivern.
Així doncs, no és d'estranyar que alguns pobles del Baix Llobregat hagin emprat el terme tornaboda referint-se especialment a la festa del dimarts de carnaval, com ha cloenda del cicle festiu del carnestoltes.
" Tornaboda: nom donat al conjunt de festes carnavalesques que consistien en la visita que els veïnsd'un poble feien al poble veí, la ballada feta en comú pels veïns dels dos pobles i la crema del ninot representatiu del carnestoltes en un foc fet d'escombres velles ( Gavà, Viladecans, Begues i Cornellà de Llobregat)"
L'expressió ball de la tornaboda designava i podria continuar designant el ball del dimarts de carnaval, independentment del repertori que hom hi interpreti.
L'ús de la paraula tornaboda per a designar especialment el conjunt de balls que es feien abans dels balls vuitcentistes s'origina durant la revifalla a finals del segle XIX. Per primera vegada, la paraula tornaboda es lliga amb el repertori de ball antic: expulsades, farandoles, balls plans, gallardes, patatufs… i a poc a poc anirà consolidant-se fins a designar avui un ballet inspirat en aquest repertori.
Tot i la possibilitat, licita de nomenar en l'actualitat tornaboda el ball públic del dimarts de carnaval, en aquest treball ens referim a tornaboda en la part corresponent al carnestoltes, és a dir el conjunt de costums i balls originats durant l'antic règim.

Pompili Massa i Pujol 
La tornaboda de Gavà i Viladecans

Després d'uns anys de rigorosa investigació l'any 2011 es va poder editar el primer llibre de "La Tornaboda" escrit per Pompili Massa i Pujol amb el suport de l'Ajuntament de Gavà i Viladecans i amb la col•laboració de l'esbart Brugués i la colla dansaire de Viladecans.
La Tornaboda de Gavà i Viladecans es porta ballant des de fa uns quants segles, es un ball que encara es actiu i es ballat per les dues colles el diumenge de carnaval al pont de Can Sallarès, aquest ball l'han ballat des de que es va recuperar desprès de la guerra civil uns 300 dansaires. L'esbart Brugués te la Tornaboda en el seu calendari fixa i per nosaltres es una festa habitual que vivim amb moltes ganes i il•lusió.

No hay comentarios:

Publicar un comentario